Hívás most!
Ajánlatkérés

Mi az az RDM?

Az RDM (Remote Device Management) egy kétirányú adatátviteli protokoll, az ESTA fejlesztette ki DMX-512-es rendszerekhez. Ez az új nyílt szabvány DMX-512-es eszközök konfigurálására és állapot monitorozására. Az eredeti DMX-512-es rendszer kábelének 2-es és 3-as erét használja, tehát minden RDM-et támogató eszköz ugyanazon a fizikai hálózaton köthető össze, amin a DMX-512-es eszközök is vannak. Az RDM-et támogató eszközök éppúgy képesek venni a DMX jelet, és épp úgy működnek rá, mint RDM-et nélkülöző társaik, a különbség csak annyi, hogy ha a rendszerben alkalmazott vezérlő RDM kompatibilis, akkor azok egymással is képesek kommunikálni.

Mik az előnyei?

  • RDM-es eszközöket a hálózaton a vezérlő automatikusan felismeri, és automatikusan képes konfigurálni, az eszközök állapotát ellenőrizni.
  • Azok a paraméterek, amelyeket eddig dipkapcsolóval, vagy pl. a mozgó fejes lámpa kijelzőjének és nyomógombjainak segítségével állítottunk, mint pl. a DMX bázis cím, tükör irányfordítások, izzó be-ki kapcsolás stb., mostantól közvetlenül a vezérlőről állítható
  • Állapot jelzéseket és hiba üzenetek küldhetők az RDM-képes eszközökről a vezérlőbe, ezáltal figyelmeztetve a felhasználót a potenciális problémáról vagy épp annak hiányáról.
  • Egy RDM képes vezérlő meg tudja jeleníteni a vezérelt eszközök izzójának állapotát, üzemidejét.
  • Kis eszközök, mint pl. LED-es fények dipkapcsolók nélkül gyárthatók, vagy azok használata nélkül alkalmazhatók, illetve nehezen elérhető helyekre is telepíthetők, hiszen az RDM protokoll segítségével címezhetők, és címük bármikor módosítható.
  • RDM-es eszköz alkalmazása tehát semmilyen módosítást nem igényel az addigi DMX-re kiépített rendszeren, leszámítva az esetlegesen alkalmazott DMX jelerősítőket, splittereket. Ezeknek mindenképp RDM kompatibilisnek kell lenniük.

A fizikai megvalósítás semmiben nem különbözik a csak DMX-es rendszerekétől

RDM fizikai 1

Miért van szükségünk az RDM-re?

A DMX-512 már több mint 17 éve szolgálja ki a fénytechnika ipart. Lehetővé tette, hogy egymástól függetlenül legyenek fejleszthetők és eladhatók, megvásárolhatók a vezérlők, dimmerek, mozgó fejes lámpák stb. A DMX-512 egy egyszerű rendszer ‘élő’ adatok továbbítására a vezérlő és az eszközök között. Ötletes megoldások születtek a lehetőségek kitágítására, mint pl. izzó be-ki kapcsolás, egység kalibrálás és hasonló megoldások. DMX-512-es rendszert használva a sokkal komplexebb megoldásokra van lehetőség, és a lehetőségek száma egyre csak nő. Ezek mellett a DMX-512 egy egyirányú kommunikációt jelent, nincs olyan megoldás (leszámítva egy-egy gyártó saját egyedi megoldását a saját termék körében), ahol az információk visszatérhetnek az egységektől a vezérlőbe. Az RDM megengedi, hogy egyedi parancsokat küldjünk egy eszköznek, és az válaszoljon rá, anélkül, hogy olyan metódusokat csinálnánk, mint például állítsa az 1-es csatornát 213-ra, majd a 10-es csatornát változtassa meg 10-szer, stb. Olyan funkciók, mint az izzó kapcsolás, kalibrálás, ventillátor szabályzás, szabványosított parancsokként definiálja minden eszköz számára az RDM. Továbbá, mivel az RDM kétirányú, az eszközök vissza is tudnak küldeni információkat, mint például izzó állapot, izzó üzemidő, hőmérséklet, feszültségek, stb. A múltban egyedi, levédett megoldások tudták ezeket a tulajdonságokat maguknak. Az RDM mindezeket szabványosított formában kínálja a felhasználóknak és a gyártóknak, lehetőséget teremtve, hogy a különböző műhelyekben létrehozott termékek – vezérlők, lámpák, dimmerek, kiegészítő eszközök – egymással kommunikálni tudjanak. A gyártóknak mindemellett nincs limitálva, hogy hány szabványos paranccsal dolgozzanak. Az RDM lehetőséget ad arra, hogy gyártó specifikus parancsok legyenek definiálva, és azok RDM-en keresztül megismertethetők a többi eszközzel.

Milyen eszközök szükségesek az RDM-es vezérlő rendszerhez?

Egy alap RDM-es rendszer egy ‘controller’ -ből, és egy vagy több RDM-es eszközből áll. A ‘controller’ lehet egy fényvezérlő beépített része, vagy különálló eszköz, mely össze van kapcsolva a fényvezérlővel és a vezérelt eszközökkel. Mivel az RDM csak a DMX 2-es, és 3-as erét használja, így a hagyományos (nem RDM kompatibilis) eszközök is gond nélkül a vonalra akaszthatók.

Csak DMX-et alkalmazó rendszer esetén egyirányú az adatforgalom (simplex)

RDM adatirany dmx 1

Hogyan működik az RDM?

Az RDM protokoll adat csomagokat szúr be a DMX-512 adatcsomagok közé anélkül, hogy zavarná az eredeti DMX-es kommunikációt, és a hagyományos DMX-es eszközöket. Speciális start kód használatával a nem kompatibilis eszközök egyszerűen eldobják a beérkező csomagokat, így az nem zavarja meg a működésüket. Minden egyes RDM eszköznek van egy egyedi azonosítója (UID). Ez tartalmazza gyártójának kódját, és azon belül egy egyedi sorozatszámot. Az EDM vezérlő keresni tud a rendszerben ezekre az egyedi azonosítókra, és azonosítás után ezek használatával külön-külön képes megszólítani az egyes eszközöket. Lehetőség van egy adott gyártó összes eszközének egyszerre adatokat (parancsot, kérést) küldeni. Az RDM kommunikáció okozhat időbeni eltolást, vagy csomag kimaradást a DMX-es adatkommunikációban. A DMX-512 felépítése miatt azonban ez alig jelenthet problémát, ugyanakkor az RDM vezérlő mindegyike képes (annak kell lennie) az RDM kommunikáció szüneteltetésére, például kritikus fénytechnikai részeknél. Itt sok fog múlni a fejlesztőkön, kihogyan lesz képes problémamentesen implementálni a DMX közé az RDM-et.

Ha RDM-es eszköz is van a rendszerben, akkor oda-vissza irányú a kommunikáció (half-duplex)

RDM adatirany dmx-rdm 1

Mikor lesznek elérhetők, kaphatók az RDM-es eszközök?

Az RDM szabványt az ESTA 2006. március 31-én adta ki, azóta átesett pár átalakításon, finomításon. 2009. októberében kiadták a hivatalos módosítást. Mostanra már nagyon sok gyártó készíti fel termékeit az RDM fogadására, és a közeli jövőben várható számuk meredek növekedése is. Aki a közeljövőben fénytechnikai berendezést vásárol annak érdemes érdeklődni, hogy az adott eszköz RDM kompatibilis-e, hiszen ilyen eszközökkel a későbbiekben sokkal rugalmasabb, hatékonyabb rendszer kerülhet a birtokába. A DEZELECTRIC-nek jelenleg is van már RDM kompatibilis eszköze, és a jövőben megjelenő mindegyik DMX készüléke RDM kompatibilis lesz.